!5! Tipp Penészedés Ellen

Izolálás- Mire is jó?
2020.07.03.

▪️◾️5️⃣ TIPP PENÉSZEDÉS ELLEN !!!◾️▪️

1️⃣.Szellőztetés, szellőztetés és szellőztetés:
Hiába minden házi praktika, ha utána nem szellőztetünk rendszeresen, a penész újból meg fog jelenni. Kevésbé súlyos penészesedés esetén a szellőztetésen kívül még az is segíthet, ha a helyiség újrafestésekor a festékbe penészölőt is keverünk.

2️⃣.Penészirtó szerek:
A kereskedelmi forgalomban kapható penész elleni szerek klór tartalmúak, ezeket általában spray formában árulják, így könnyen alkalmazható szinte minden felületen. De házilag is könnyen készíthetünk ilyen szert, ha egy spriccelős flakonba 1:9 arányban hipót és vizet öntünk. Hátránya, hogy nem minden színes festék szereti, van, amelyik elszíneződik a klórtól.

3️⃣.Festékek:
Vannak penész gátló falfestékek, amelyek megakadályozzák a penészgomba (és alga) újra kialakulását. Ezelőtt érdemes azért penészlemosó folyadékot alkalmazni a még jobb eredmény érdekében.

4️⃣.Festékbe való adalék anyagok:
Vannak olyan szerek, amelyeket ha megfelelő arányban rakunk a festékhez, közel hasonló vagy ugyanolyan eredményt érhetünk el, mint a penész gátló festékkel. Ezeket az adalék anyagokat nem csak festékbe keverhetjük, hanem tapéta ragasztóhoz is tehetjük vagy hígított állapotban vízzel keverve le is fújhatjuk a falat, vagy akár azokat a részeket, amiket festeni nem tudunk (szaniterek, fugák, tapéták, stb.).

5️⃣.Szakember segítségét kérni:
Ha a penész minden próbálkozásunk ellenére újra és újra megjelenik a falon, a festéket is teljesen vissza kell kaparni, ezt érdemes penészölő oldattal végezni, majd ugyancsak az oldattal kevert vízben feloldani a glettet, és így újra glettelni, ezek után penészölős festékkel újrafesteni.
Ehhez a művelethez mindenképp viseljünk maszkot, védőszemüveget és védőruhát, melyeknek használata, az egyszerűbb házi praktikák bevetésénél sem árt. Illetve, ha ezt már túl nagy falatnak érezzük, hívjunk szakembert. Ha ezek után még mindig visszatér a penész, akkor a falban telepedett meg, és akár statikai problémákat is okozhat. Ilyen esetekben már mindenképp hívjunk szakembert.

1️⃣1 Ne töröljük le!

A törléssel nem pusztul el a penészgomba, de elősegítjük viszont vele a spórák terjedését, így ezt a módszert semmiképp ne használjuk.

Ha mást nem is , magas páratartalmú helységeknél használjunk páramentesítő készüléket.

#debrecen #festékbolt #penész #védekezés #tippek #adalék #lemosó #festék #zsozso

 

 

blight wall